Moderväxt
Äkta fläder (Sambucus nigra)
Synonymer
Fläderblomsolja
CAS-nummer
68916-55-2, 84603-58-7
INCI-namn
Sambucus nigra oil [“volatile oil obtained from the elder Sambucus nigra and other species of Sambucus”]
Engelska namn
Elder flower oil, elder flower essential oil
Andra namn
Essence de sureau (franska)
Framställning
Ursprung
Oljan görs i Europa: Ungern, Tyskland, Frankrike.
Beskrivning
Oljan är fast i rumstemperatur.
Löslighet
• Olöslig i vatten.
• Löslig i 95 % alkohol (95 %), vegetabiliska oljor.
Varianter
• Fläderblom concrète och absolut
Vanligare än eterisk olja eftersom extrahering ger mer doftämne. Varken concrète eller absolut upptas dock i INCI-listan; det närmaste man kommer är extrakt (Sambucus nigra flower extract; CAS-nummer 84603-58-7). Detta nummer delas av tio olika fläderprodukter från blomma till bärsaft – och eterisk olja. Just oljan har dubbla CAS-nummer (68916-55-2) eftersom den kan göras också av “other species of Sambucus”.
Hållbarhet
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt.
Inköp We don’t sell, we tell!
Sällan eller aldrig på konsumentmarknaden.
Parfym
Mycket söt och snabbt kväljande doft, påminnande om kattpiss.
Doftbeskrivning
God först i extrem utspädning. En fläderblomstinktur räcker gott.
Användning
I mycket små mängder i parfym.
Mat och dryck
Ger doft och smak åt vermouth och andra drycker och åt söta livsmedel. Parfymerar tobak.
Invärtes bruk
Oljan är svettdrivande. Det är te på blommorna som varit och är ett av folkmedicinens största medel. Kinesisk medicin använder en besläktad art.